Dajte nam že mir

2.11.2008

V petek sem si v novem Planetu Tušu v Kranju ogledal slovenski film Pokrajina št. 2. Če se ne motim je to pravzaprav prvi slovenski film ki sem ga šel v kino gledat povsem prostovoljno (za ogled marsikaterega drugega je bila kriva šola) in niti nisem bil razočaran. Pravzaprav je Pokrajina kar zelo v redu film. No, ni ravno vrhunec filmske umetnosti je kot sem sedaj res že dostikrat povedal zelo v redu film. Veliko boljši od zelo precenjenega Petelinjega zajtrka, najbolj gledanega Slovenskega filma.

Zadeva je kriminalka z dokaj tišično zgodbo za kriminalko. Dva lopova ukradeta sliko, zraven pa ponesreči odneseta še neke stare dokumente, zaradi katerih ju potem lovi najeti morilec. Res tipično, ampak zanimivo. Morilec me je takoj spomnil na nekega drugega morilca-tipčka iz oskarjevskega Ni prostora za starce. Oba sta pravzaprav brezčutna in pobijata lepo vse po vrsti, oba sta neustavljiva in nalogo izvršita do konca pa če je treba ali ne. Tudi nasploh bi se dalo najti kakšne podobnosti. So seveda tudi razlike-nekdo uporablja kisikovo jeklenko, drugi pa plastično vrečko. Naši igralci so svoje delo opravili dobro. Vsi.

pokrajina

Filmu se seveda še vedno vidi da je “Slovenski film” (brez seksa in nasilja pač negre, pri kriminalkah brez nasilja sploh res težko) ampak je boljši primerek svoje vrste. Za razliko od ostalih filmov, mi od tega filma v spominu ni ostala niti ena cigareta. Zagotovo si je kdo kdaj kakšno prižgal, ampak res se ne spomnim. Za razliko od Petelinjega zajtrka, kjer so kadili kot turki. Pohvalno. :D

Seveda pa film nosti tudi aktualno in resnično noto ter moralno sporočilo ki se najbolj izžareva v zaključnem monologu glavnega junaka na domobranskem grobišču (ja, če niste vedeli gre se tudi okrog partizanov in domobrancev): “Pustite nas na miru. A ti sploh veš katerega leta sem jaz rojen? Ti dogodki nas ne zanimajo več in se nas ne tičejo. Jaz bi samo rad živel.” Malo sem citiral film, malo sem povzel. In ja. Bratomorna druga svetovna vojna je že daleč za nami, ljudje. Ne bi se smeli več deliti na domobrance in partizane, kje je že to. Še zdaj iz tega izhajajo neke delitve. Pa kakšni rdeči in beli, kakšni levi in desni… to ni to. A se ne da samo lepo živeti v miru in pika, malo je še ljudi ki se tega še spominjajo pa še teh enkrat ne bo več. Pozabimo na razprtije in složno živimo v miru. Film s tem zadane v terno Slovenske problematike.

Tako da ne le zgodba, zapleti in igra, tudi sporočilo je dobro. Še enkrat pohvale režiserju/scenaristu (ena in ista oseba) in ostali celotni ekipi. :)

YouTube slika preogleda

In aja. V čem je že srž tega da na uradni Kolosejevi strani piše da ta film zaradi nasilja ni primeren za mladoletne (oz. ga ne priporočajo), pri petemu delu Žage pa piše da ga ne priporočajo le mlajšim od 16 let? Pri Žagi se, kot že naslov nakaže, žagajo… tu pa nasilja res ni prav nevemkoliko. Saj je, ampak toliko da bi bilo neprimerno za pod 18? Marsikaj hujšega sem že videl. Popolnoma neutemeljena oznaka ki bo mogoče še celo odvrnila kakšne gledalce… Pfuj!

Lp, Veter ;)

 • Share/Bookmark

V kategoriji filmovje, nacionale, top, črna lista

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. peterpsi  |  4.11.2008 ob 11:23

  Zelo za! Črno/bela, rdeče/črna, … delitev ustreza politiki in predvolilni boj je boj med našimi/vašimi, .. ne pa boj programov,.. :(
  Na mladih svet stoji in mladi imate (imamo) šanso, da ga ponesemo naprej! :)

 • 2. anonidem  |  12.11.2008 ob 11:56

  Zelo za! Črno/bela, rdeče/črna, … delitev ustreza politiki in predvolilni boj je boj med našimi/vašimi, .. ne pa boj programov,..
  Na mladih svet stoji in mladi imate (imamo) šanso, da ga ponesemo naprej

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed